top of page

ЗА

ИКЕБАНА

Преподавател по икебана

в ТЕНДОКАН ИКЕБАНА ДОДЖО е

Яница Георгиева

Изкуството икебана води началото си още от ХV век. Школата Согецу, чийто последователи сме ние е създадена през 1926 г. и е най-модерната школа в Япония.

Основни естетически изисквания за икебана на школата „Согецу” са: простота на формата, пестеливост на материала, чистота на линията, искреност на вложеното чувство. Основен принцип на тази школа е асиметрията.

Всяка от четирите степени на обучителната програма включва 20 урока. След завършването й, усвоявате основите на изкуството икебана. Запознавате се с принципите на стиловете Морибана и Нагейре. Основен, прав стил служи за база на всички стилове и варианти. 

Целта на практическата част на обучението е представянето и отработването на основите на изкуството икебана във вид, в който най-лесно могат да се усвоят от начинаещите. По-късно всеки сам се изявява, като създава стил, който отговаря на собствената му индивидуалност.

За улеснение на начинаещите, различните стилове и варианти са предадени в схеми и снимки. Използваме оригиналните учебници на училище „Согецу“ в Токио.
Предоставят се съдове, кензани, цветя, клонки и други помощни материали.

bottom of page